Lid worden van de “Tongerse Wandelvrienden 2052” :

 

Ga je graag wandelen en kan je genieten van die gezonde buitenlucht? Word dan snel lid van Wandelclub de “Tongerse Wandelvrienden” en ontdek de vele voordelen die zo'n lidmaatschap te bieden heeft.

Hoe lid worden van de Tongerse Wandelvrienden? Stuur een mail naar de club, ter attentie van Luc Mas, met adres wsv.tongersewandelvrienden@gmail.com of ga wandelen op één van de wandeltochten  georganiseerd door de Tongerse Wandelvrienden in Tongeren of Kanne (Riemst). Deze wandeltochten vind je terug onder de rubriek “Programma-2024” van deze website. Als lid van de Tongerse Wandelvrienden word je ook automatisch lid van Wandelsport Vlaanderen vzw. Je profiteert dan niet alleen van het complete aanbod van onze club, maar ook van alle voordelen die individuele leden van Wandelsport Vlaanderen hebben.

Welke voordelen heb je allemaal als lid van onze club?

  • Je krijgt een gepersonaliseerde lidkaart van Wandelsport Vlaanderen vzw, waardoor je op bijna elke wandeltocht waaraan je deelneemt, minimum een korting van €0.50 krijgt op de officiële inschrijvingsprijs.
  • Je bent verzekerd tegen ongevallen tijdens de wandeltocht, evenals op de weg van en naar de organisatie.
  • Als lid van de Tongerse Wandelvrienden kan je deelnemen aan daguitstappen met de bus, wandelvakanties, met de bus of eigen vervoer, clubfeest, BBQ georganiseerd door onze club aan een voordelige prijs.
  • Onze club selecteert 12 wandelingen uit Walking in Belguim “Wandelen zonder betalen”, waarbij de club het inschrijvingsgeld betaalt.
  • Als lid van de Tongerse Wandelvrienden geniet je automatisch van alle voordelen van het lidmaatschap van Wandelsport Vlaanderen.

Hoeveel kost het om lid te worden van de Tongerse Wandelvrienden?

Het lidmaatschap voor het jaar 2024 bedraagt 15 € per persoon. Betalen kan via onze bankrekeningnummer IBAN: BE11 0689 3234 6748 , BIC: GKCCBEBB .

Sportvoordeel mutualiteit: als lid van de Tongerse Wandelvrienden heb je recht op een jaarlijkse tegemoetkoming van je mutualiteit. Het attest hiervoor ontvang je na betaling van  het lidgeld.

Waarom lid worden van een wandelclub?

Lid worden van een wandelclub is een van de beste (en goedkoopste) manieren om gezond te blijven. Dat blijkt uit een studie in het British Journal of Sports Medicine.

De wetenschappers analyseerden 42 studies uit veertien landen, waarin de effecten van wandelen in groepsverband werden onderzocht. De gemiddelde leeftijd van de wandelaars was 58 jaar.

De effecten op de gezondheid blijken groot: het leidt onder meer tot een daling van de bloeddruk, van de hartslag in rust, van lichaamsvet en totaal cholesterol van het gewicht (BMI). Ook hebben wandelaars een betere longfunctie, hun fysieke functies verbeterden en ze voelen ze zich lichamelijk en mentaal fitter. Wandelen heeft ook een groot voordeel in vergelijking met vele andere sporten: de kans op blessures is zeer klein. Wandelen in groep heeft tenslotte het voordeel dat men sterker gemotiveerd is en beter volhoudt. (bron www.gezondheid.be)           

TIPS BEGINNENDE WANDELAARS :

Wandelen kan iedereen. Je hoeft helemaal geen schrik te hebben om te starten. Er worden geen technische vereisten aan deze sport gesteld. Het is uiteraard wel van belang dat je je goed voelt bij het tempo waarop je wandelt.

Hoe het tempo bepalen? Zorg ervoor dat je steeds voldoende adem overhoudt tijdens het wandelen om relatief gemakkelijk een gesprek met een bevriende wandelaar te kunnen voeren! Wanneer je nog kan praten bewijs je dat je aëroob (met de aanmaak van voldoende zuurstof) aan het wandelen bent en dat is uiteindelijk de bedoeling voor een beginnende wandelaar.

Start langzaam en voer de snelheid geleidelijk aan op. Geef uw lichaam in eerste instantie de tijd om zich aan de veranderende situatie (van rust naar beweging) aan te passen. Laat de temperatuur lichtjes toenemen en na 15 minuten inwandelen kan men best de spieren wat los maken door verschillende stretchoefeningen. Probeer niet te veel in 1 keer. Bedoeling is dat het fijn blijft!! Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets fout gaat. Vermoeidheid is een duidelijk signaal dat het lichaam moet rusten. Wandel steeds in een aangenaam tempo waarbij je geen pijn voelt en zorg dat uw lichaam na de activiteit voldoende rust krijgt (3x per week een uur tot twee uur wandelen is geen probleem; uw lichaam kan voldoende herstellen). Koop de juiste wandelschoenen! Wandelschoenen hoeven niet duur te zijn. In Vlaanderen volstaat het om lage sportschoenen te dragen om te wandelen. Ook hier is uw lichaam opnieuw de scheidsrechter. Schoenen moeten goed zitten en mogen op geen enkele plaats teveel wrijving of pijn veroorzaken. Pas uw kledij aan de weersomstandigheden. Bescherm uzelf tegen het weer zodat u geen kou krijgt in de winter en zodat u niet verbrandt of oververhit geraakt tijdens de zomermaanden. Maak gebruik van het lagensysteem wat het mogelijk maakt telkens een laagje uit te trekken of bijkomend aan te doen. Ook bescherming tegen insecten kan belangrijk zijn (bv. in het bos). Wist je bovendien dat 75 % van de lichaamswarmte via het hoofd verloren gaat? De aankoop van een goede muts is dus geen overdreven luxe! Eet gezond en drink voldoende! Het nemen van voedingssupplementen of vitamines is in geen geval nodig om de wandelsport te kunnen beoefenen (zelfs niet bij hele lange afstanden !). Van belang is dat u gezond eet (voldoende fruit en groenten). Heel belangrijk is bovendien dat u voldoende drinkt! Tijdens een inspanning verliezen we heel wat vocht (zweten) en wanneer we dit niet voldoende aanvullen zal dit leiden tot uitdroging en een sterke daling van het prestatieniveau !

Waar moet ik gaan wandelen? Het voordeel van de wandelsport is dat het je het zowat overal kan beoefenen. Vele wandelaars vinden het fijn om nieuwe streken en gebieden te ontdekken. Dit is uiteraard veel aangenamer dan steeds opnieuw rond uw eigen woonblok te moeten gaan wandelen. Bovendien is wandelen nog eens zo plezant als je het samen met anderen kan doen!