Eburonentocht 2025
Korte beschrijving van de parcours
Tongeren, de oudste stad van België,
biedt heel wat op een zomerse Belgische feestdag…
Er is keuze uit wandeltochten van 4, 7, 12, 18 en 22 kilometer…
4 KM
De kortste wandeling is een stadswandeling, maar wel met de meeste toelichting…
Neem je tijd en geniet ervan…
We vertrekken richting Begijnhof en wandelen langs de Jeker en het stadspark De Motten. Het stadspark De Motten werd aangelegd einde de jaren vijftig van vorige eeuw. Er werden voor de aanleg toen moerassige gronden drooggelegd, opgehoogd en omgevormd. De Jeker werd toen gedempt en de site werd voorzien van recreatieve faciliteiten. Vanaf 2016 tot september 2019 werd het park opnieuw aangelegd in zijn huidige vorm en werd de Jeker dan weer opengelegd…
In oostelijke richting wandelen we van het Begijnhof naar de Moerenpoort. Dit is de nog enige overblijvende middeleeuwse stadspoort. De jongste grondige restauratie dateert van 2011 waarbij een nieuwe toegang gebouwd werd naar de museumtoren. De verschillende verdiepingen van de toren kregen een eigen invulling. De eerste verdieping licht de poort en haar functie toe. Op de tweede verdieping komt men meer te weten van het leven in de poort en daarbuiten. De derde verdieping werpt een licht op de grote brand van Tongeren in augustus 1677. Ten slotte geeft het platform op de toren een mooi zicht over de stad en aan de andere kant op het natuurpark De Kevie.
De toegang tot de Moerenpoorttoren is gratis, maar haal je toegangscode af bij Visit Tongeren (Gasthuiskapel, Via Julianus 2).
Via de stadsomwalling wandelen we naar Julianus-site. Het winkelcentrum heeft het vandaag bijzonder moeilijk. De stad is dan ook volop in de weer met de herbestemming ervan tot een gezondheidscampus: bedoeling is om hier een huisartsenpraktijk, een medisch centrum, verpleging, kinesistpraktijken, tandartsen en zo meer samen te brengen…
We wandelen aan de westelijke zijde het voormalige winkelcentrum weer uit. Hier zie één van de grootste Europese zeilstructuren. Deze strekt zich uit over de binnenplaats van het voormalige gasthuis. Een vrije overspanning van bijna 1400 m² wordt ondersteund door vliegende masten van elk 17 meter hoog, balancerend op roestvrijstalen kabels…
Weldra komen we via het museumkwartier voorbij het Gallo Romeins Museum en het Teseum. Even verder het Gerechtshof, (zowel het echte -met assisenhof- als het café -met terras-…) en lopen zo langs het historische stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek waarvan de toren in 2023 nog een duchtige poetsbeurt heeft gekregen ter gelegenheid van de Kroningsfeesten. Volgende Kroningsfeesten trouwens, ter info, van 7 tot 14 juli 2030…
Even verder, op de Grote Markt met haar vele terrassen, wacht het standbeeld van Ambiorix ons op… Vanaf daar nog 400 meter tot aan het vertrekpunt…



De andere afstanden gaan rond de stad en vertrekken eerst in zuidelijke richting om dan via de noordwestelijk gelegen Beukenberg weer terug te keren.
Maar eerst nog even dit wist-je-datje over de Beukenberg…
Met de groei van de Romeinse stad Tongeren steeg ook de behoefte aan drinkbaar water. Een aquaduct - een kunstmatige aarden ophoging voorzien van een houten waterbekken - moest zowat 2025 jaar geleden een vlotte toevoer naar het stadscentrum garanderen.
De restanten van dat aquaduct kennen we vandaag als de Beukenberg. Dit gebied groeide inmiddels uit tot een schitterend wandelgebied vlakbij het stadscentrum van Tongeren. Het is ook erkend als beschermd archeologisch monument…

7 KM
We vertrekken in zuidelijk richting en wandelen na een tijdje voorbij de Jekerhippodroom en langs de rivier de Jeker richting deelgemeente Koninksem. Van daar gaat het in noordelijke richting en kruisen we de N79 bij het PIBO Tongeren (Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs) om zo via de Beukenberg weer naar de startzaal te wandelen.
De 10+ parcoursen splitsen in Koninksem af richting Widooie (spreek uit: Bêdöj)…
Daar zal de rustpost huis houden…
Deelgemeente Widooie ligt ten westen van de stad Tongeren, nabij deelstad Borgloon, op de grens met de buren van Heers… Dit dorp is vooral gekend van het mislukte kweekprogramma van de wilde hamster….
"Een duur feestmenu voor de vossen : na kweekprogramma van overheid zijn er nóg minder wilde hamsters over..." kopte een Vlaamse krant* eind december 2022 hier al over...
Intussen heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel begin mei 2025 de Vlaamse regering veroordeeld omdat ze de bedreigde wilde hamster niet genoeg zou hebben beschermd...
Er zal dus nog veel meer belastinggeld naar dit soortbeschermingsprogramma moeten vloeien en daarenboven dreigt Europa ook met miljoenboetes als Vlaanderen de wilde hamster "laat uitsterven"...
Maar dit alles zuiver ter info...

...alwaar je kunt genieten van onze heerlijke Limburgse Vlaaien met een lekker kopje koffie...
of liever een dagverse groetensoep met een broodje? Kan ook!
of een fris drankje?
en alles aan bijzonder kleine prijsjes!...

12 KM
De 12 kilometerwandeling vertrekt ook in zuidelijk richting en gaat langs de Jekerhippodroom en de rivier de Jeker richting deelgemeente Koninksem. Daar splitsen we mee af met 10+ wandelingen richting de rustpost in Widooie.
Na de rustpost gaat het dan richting het PIBO Tongeren om zo ook weer via de Beukenberg naar de startzaal te wandelen.
18 KM
De 18 kilometerwandeling maakt vanaf de rustpost een lus richting het normaliter rustige Vechmaal,
deelgemeente van Heers, behalve dan die ene keer per jaar met het in de regio wereldberoemde Vechmaal Karnaval …,
en komt langs holle, en soms bolle, wegen terug voor een tweede keer bij de rustpost.


22KM
De langste wandeling maakt dan nog een bijzonder mooi ommetje langs de vleermuizengrotten.
De waterkuil, zoals ter plekke gekend, is bijzonder in Vechmaal want in deze mergelgroeve leven veel vleermuizen en via een kunstige afsluiting kunnen ze in en uit hun schuilplaats vliegen...
Na de tweede keer rustpost gaan ook de 18 en 22 km richting het PIBO Tongeren om zo via de Beukenberg naar de startzaal te wandelen.